„Deșteaptă-te române!”

Românii au sărbătorit astăzi, 29 iulie 2014, Ziua Imnului Naţional. Cu acest prilej, în Piața Revoluției din municipiul Slobozia a fost oficiată o slujbă de Te Deum de un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Protopop Dumitru Drăghici, delegat al Preasfinţitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare şi a slobozenilor veniţi să asiste la manifestare. Alocuţiunea despre semnificaţia evenimentului a fost rostită de către Gigi Petre, Prefectul Judeţului Ialomița. Ceremonialul a continuat cu intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“, de către toți cei prezenți în acordurile fanfarei municipale, iar festivitatea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare .

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. (Gazeta de Sud)

Related Posts

Sari la conținut