Sărbătoarea satului Constantin Brâncoveanu

La 15 august creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, dar în aceeași zi a avut loc acum trei veacuri martiriul domnitorului Constantin Vodă Brâncoveanu împreună cu cei 4 fii ai săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi al sfetnicului Ianache.

Pentru aceasta, Biserica Ortodoxă Română, începând cu anul 1992, după o firească recunoaştere a statutului lor de martiri ai neamului şi ai ortodoxiei i-a trecut în rândul sfinților stabilind ca zi de pomenire ziua de 16 august.

Cu această ocazie, în comunitatea din localitatea Constantin Brâncoveanu au avut loc manifestări cu caracter duhovnicesc şi cultural-artistic, iniţiate de parohie împreună cu Primăria Comunei Dragalina, prin implicarea directă a domnilor consilieri locali, avându-i alături şi pe preşedinţii asociaţiilor agricole.

În ziua de 15 august, ulterior oficierii Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi în număr mare la Biserică, au participat la slujba de binecuvântare a fântânii noi, forată în curtea bisericii, apoi la ceas de vecernie, oficiată în sobor, sub protia părintelui Protopop Dumitru Drăghici s-a mers în procesiune până la troița nouă ridicată cu sprijinul enoriașilor, unde a fost săvârșită slujba de sfințire.

Aceste evenimente duhovnicești au fost dedicate Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română și au punctat evlavia enoriașilor din parohia care poartă în semn de recunoștință numele marelui apărător al ortodoxiei românești.

Programul cultural a continuat cu prezentarea unor momente de folclor în interpretarea artiştilor populari din localitate şi din zonă.

Organizată pentru a doua oară sărbătoarea satului devine tradiție demnă de înaintașii prin a căror jertfă a dăinuit credința și neamul.

A consemnat preotul paroh,

Alexandru Oancea

Related Posts

Sari la conținut