Corala „Sfântul Mina” .Credință și tradiție românească în spațiul cultural European

Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Corala Sfântul Mina a Protopopiatului Slobozia a susţinut o serie de concerte în Belgia între 7-9 decembrie 2016, pentru promovarea spiritualității Ortodoxe și a folclorului românesc autentic.

Turneul se încadrează in proiectul cultural „Credință și tradiție românească în spațiul cultural european”.

Primul concert a avut loc miercuri 7 Decembrie, la Parohia Ortodoxă română cu hramul Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Liege, păstorită de părintele Paroh Ștefan Barbu. Recitalul a debutat cu o suită de colinde tradiţionale: Din an în an, Trei Crai de la Răsărit, Noapte de Crăciun, Sus la Răsărit, Deck the Halls, Moș Crăciun, Sorcova, Plugușorul, O, ce veste minunată! Seara a continuat cu piese populare precum: Miorița, Resteul, Bătuta, Brâul amestecat, Să trăiască România! şi doine, avându-i ca solişti pe părintele Arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu și părintele Dirijor Cătălin Stanciu. Prestaţia coralei preoţilor din Slobozia a fost răsplătită cu aplauze de către credincioşii din Liege, care au oferit şi o agapă oaspeţilor.

A doua zi, Corala Sfântul Mina a susţinut un concert în aer liber în Grand Place din Bruxelles, cea mai importantă atracție turistică a orașului, aflată lângă Primăria orașului și Casa Regală. Turişti din întreaga lume veniţi să admire jocul de lumini, ieslea şi bradul de Crăciun, au avut ocazia să asculte colinde româneşti pe care le-au apreciat prin aplauze şi felicitări.

În ziua plecării, Corala Sfântul Mina a Protopopiatului Slobozia a vizitat Parlamentul European din Bruxelles, unde a interpretat piese specifice credinţei creştin-ortodoxe şi tradiţiilor româneşti. La final, membrii coralei au participat la un seminar privind modul de organizare şi funcţionare al Instituţiei Europene.

Related Posts