CUVÂNT PASTORAL PREACUCERNICILOR PĂRINȚI ȘI DREPT MĂRITORILOR CREȘTINI DIN SFÂNTA EPARHIE A SLOBOZIEI ȘI CĂLĂRAȘILOR

CUVÂNT PASTORAL

PREACUCERNICILOR PĂRINȚI ȘI DREPT MĂRITORILOR CREȘTINI DIN SFÂNTA EPARHIE A SLOBOZIEI ȘI CĂLĂRAȘILOR,

“De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân și vameş.” (Matei 18, 15-17).

Cuvintele revelate, pline de har divin, ale Sfântului și Slăvitului Apostol și Evanghelist Matei, sunt actuale și în zilele noastre, mai ales prin îndemnul duhovnicesc spre un echilibru responsabil în viața creștină, prin raportul exprimat între iubire și dreptate, între păcat, căința păcătosului și Adevărul Hristos.

Echilibrul între iubirea și dreptatea divină se pierde în societatea noastră secularizată, mai ales prin păcat și neascultare. Prin paradigma valorilor creştine peremptorii, fără ascultare nu se ajunge la mântuire. Având în vedere că atât episcopul, preotul sau diaconul, cât şi orice credincios, are ca sens al vieţii dobândirea mântuirii, ascultarea reprezintă o condiţie sine qua non.

Cu durere în suflet, dar și cu responsabilitate pentru turma lui Hristos dată Nouă în grijă, vestim tuturor credincioșilor din urbea Urziceniului și din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, faptul că dl. Buză Claudiu, fost slujitor la parohia Sfânta Treime din Urziceni, prin faptele sale îndreptate împotriva Bisericii – cea Una, Sfânta, Sobornicească și Apostolească, prin lipsa de smerenie, dialog și ascultare exprimate continuu în perioada noiembrie 2016 – martie 2017 și mai ales prin voința sa întărită în rău, după numeroasele încercări susținute de autoritățile bisericești eparhiale pentru îndreptarea, revenirea și păstrarea sa în comuniune cu Biserica Ortodoxă, a fost supus ultimei pedepse a caterisirii din preoție și a fost întors în rândul laicilor. Prin faptele sale, de schismă și neascultare, întărite și asumate în rău, ca un nou Iuda, dl Buză Claudius-a golit de tot harul și lucrarea preoțească.

Caterisirea fiind consecința schismei și neascultării continue, dl Claudiu Buză nu mai este îndreptățit și nici împuternicit de către Biserica Ortodoxă să săvârșească sfintele slujbe, nici să poarte sfintele veșminte, fiind întors în rândul laicilor și sfătuit părintește să-și lucreze mântuirea personală, fără să devină piatră de poticnire și ispită fraților în credință.

Arhieria Noastră, în a cărei grijă canonică și părintească se află și comunitatea bisericească a parohiei Sfânta Treime din Urziceni, aduce cuvânt de pace după învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos: “Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă , nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze.” (Ioan 14, 27); ” Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14), îndemnând la responsabilitate în lucrarea sfântă a mântuirii.

Al vostru Arhipăstor și pururea rugător către Domnul,

Slobozia, 24 Februarie 2017

†VINCENŢIU

Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

[Array]

Related Posts

Sari la conținut