Atelier de creație „Cum mărturisesc credința creștin-ortodoxă”

În contextul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, joi, 3 august 2017, la sediul Protopopiatului Slobozia a avut loc atelierul de creație cu tema „Cum mărturisesc credința creștin – ortodoxă”.

Beneficiarii proiectului „Clubul de vară” au purtat discuții libere cu preacucernicul părinte protopop Butu Ionuț, cu preacucernicul părinte profesor Pătrașcu Constantin și cu doamna profesor de religie Matei Daniela. Împreună au ajuns la concluzia că un creștin ortodox mărturisește credința prin practicarea ei. Astfel, fiecare dintre noi este dator să înceapă ziua cu gândul la Dumnezeu, să continue cu ascultarea față de părinți, cu respect față de cei din jur, cu participarea la Sfânta Liturghie în zi de duminică sau sărbătoare, cu facerea de bine, cu respectarea perioadelor de post, cu mărturisirea păcatelor și prin unirea cu Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, în Sfânta Euharistie.

Apoi, copiii au alcătuit eseuri prin care și-au exprimat propriile gânduri, sentimente, trăiri și convingeri cu privire la tema menționată. Redăm câteva fragmente culese din eseurile micilor creștini:

Gavrilă Bogdan: „Eu mărturisesc credința creștin – ortodoxă, rugându-mă cu stăruință lui Dumnezeu, ținând post, mergând la Biserică, făcând fapte bune, fiind bun și iertător cu cei din jur”.

Dobre Ștefan Alexandru: „Învățătura credinței ortodoxe pe care avem datoria să o cunoaștem ne-a dat-o Dumnezeu Însuși prin Fiul Său întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos și este cuprinsă în Simbolul de Credință alcătuit de Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325”.

Neculcea Florentina: „Eu definesc credința ca fiind o mare calitate a unui om. Cel ce crede va fi întotdeauna răsplătit, ajutat și ocrotit de Dumnezeu. Eu am simțit și am știut că Dumnezeu există când am aflat de la părinții mei, că bebeluș fiind mi-a salvat viața dintr-un accident. După părerea mea, oamenii care nu cred în Dumnezeu nu au o parte din suflet. Noi toți ar trebui să ne rugăm, să mergem la Biserică, să ne dovedim credința.”

Stănilă Andreea: „Eu în fiecare zi mărturisesc credința ortodoxă fie că ajut pe cineva cu lucruri materiale, fie cu un sfat sau o vorbă bună, fie că merg la Biserică, mă închin sau mă rog pentru mine și pentru ceilalți. Din punctul meu de vedere, să fii creștin ortodox este o binecuvântare, nu numai pentru că ești aproape de Dumnezeu, ci și pentru că sufletul tău este curat și împlinit:”

Crețu Florentina Petronela: „Credința ortodoxă o mărturisesc prin faptele bune pe care le fac: merg la Biserică, aprind lumânări pentru sănătatea familiei, prietenilor, persoanelor bolnave, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Când merg pe drum îi respect pe cei pe care îi întâlnesc, iar dacă îmi cere cineva ajutorul îl ajut, nu-i întorc spatele. Simt că am misiunea de a îndemna pe cât mai mulți oameni să rămână fideli Bisericii Ortodoxe și să asculte de sfatul părinților duhovnicești care le poartă de grijă.”

La final, Protopopiatul Slobozia a oferit tuturor copiilor diplome, cărți religioase, cărți de lectură și metanii. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă și cu mulțumirea adusă lui Dumnezeu prin rugăciune.

A consemnat Anastasia Pătrașcu, asistent social, Protopopiatul Slobozia.

Related Posts

Sari la conținut