Șezătoarea populară „Tradiții și obiceiuri de Mucenici”

În contextul „Anului Omagial al unității de credință și de neam” și „Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 5 din municipiu, Primăria și Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Ierarh Nicolae“ din Bucu a organizat în data de 9 martie 2018 a patra ediție a proiectului cu tema „Tradiții și obiceiuri de Mucenici”.

Părinţii şi bunicii elevilor în colaborare cu doamnele profesor Fănica Damian, Gabriela Tănase, Daniela Matei și Vizireanu Anișoara au realizat un frumos cadru unde au expus obiecte lucrate manual, uniforme militare din cel de-al doilea război mondial, fotografii cu ostași, drapelul național și un război de țesut unde copiii sub îndrumarea bunicilor au învățat cum să-l folosească.

În continuare, domnul Calecu Ștefan în vârstă de 88 ani a povestit despre viața țăranului român în timpul războiului. Apoi, domnul profesor de istorie Ionel Vasile a vorbit despre Marea Unire de la 1918, cu precizări despre contribuția eroilor ialomițeni.

Părintele protopop Ionuț Butu a prezentat viața și credința celor 40 de Mucenici din Sevastia, dar și tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare.

Elevii participanți la activitate au prezentat un frumos program artistic, au interpretat cântece populare și au dansat, prin acestea aducând un omagiu Mamei.

Șezătoarea a continuat cu organizarea a patru ateliere: de împletit măcinici, de cusut pe etamina, de împletit la andrele și de confecționat ștergători din pănuși de porumb.

A urmat agapa, unde s-au servit atât măcinici dobrogeni cât și moldovenești, floricele, porumb fiert, prăjituri și gogoși, toate pregătite cu multă dragoste de mămici și bunici.

A consemnat Anastasia Pătrașcu, asistent social Protopopiatul Slobozia

Related Posts

Sari la conținut