Ziua Drapelului Național sărbătorită la Slobozia

      În fiecare an, în data de 26 iunie, se sărbătorește Ziua Drapelului Național, zi adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998. În Cetatea Sloboziei, în seara zilei de 25 iunie, Drapelul Naţional a fost depus, de către garda portdrapel, în Catedrala Episcopală ,,Înălțarea Domnului” din municipiul Slobozia, unde a rămas peste noapte.

    În dimineața zilei de 26 iunie, la ora 11:30, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, s-a oficiat slujba de sfințire a drapelului de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail Mîț, Vicar Eparhial, însoțit de preacucernicul părinte Laurențiu Mititelu, Consilier Bunuri, de preacucernicul părinte Ionuț Butu, Protopop al Protopopiatului Slobozia,alături de preoții Cercului Pastoral numărul 1.

     La sfârșitul ceremoniei religioase drapelul a fost înmânat gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare. Începând cu orele 12:00, în Piața Unirii din municipiul Slobozia, s-a desfășurat ceremonialul militar și religios de arborare a drapelului.

   Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail Mîț, Vicar Eparhiala rostit rugăciunea de binecuvântare, binecuvântând drapelulcu crucea.După aceasta, potrivit ceremonialului de sfințire a Drapelului României, Drapelul a fost înălțat pe catarg în acordurile imnului național.

   Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a batalionului din Cetatea Aradului.

Semnificația culorilor drapelului

Roșu – semnifică sângele înaintașilornoștri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea față de neam și de țară să fie la fel de aprinsă ca focul roșului din steag.

Galben – exprimă grandoarea țării, prestigiul și virtutea.

Albastru – semnifică seninul cerului, al cugetului și gândirii neamului românesc, credințași puterea cu care suntem legați de pământul patriei.

A consemnat părintele Laurențiu Cioranu, Secretar al Protopopiatului Slobozia

Related Posts

Sari la conținut