Familia creștină – icoană a iubirii lui Dumnezeu

Joi, 12 iulie 2018, a avut loc cea de-a doua activitate din cadrul Proiectului educațional „Clubul de vară”, organizat de Protopopiatul Slobozia.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, activitatea „Familia creștină – icoană a iubirii lui Dumnezeu” a adus mare bucurie în sufletul celor 20 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu și ai Școlii Gimnaziale nr. 5 Slobozia Nouă. La activitate au participat doamna profesor Daniela Matei, doamna învățător Fănica Damian și părintele profesor Constantin Pătrașcu.

Pentru început, părintele Pătrașcu Constantin a sădit în sufletul celor prezenți cuvinte de învățătură despre valorile familiei, despre însușirile familiei creștine, amintind despre dragostea și buna învoire dintre soți, curăția, sfințenia, care trebuie să sălășluiască în fiecare familie, pentru că Taina Cununiei mare este, după cum ne relatează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni: „Taina aceasta mare este, iar eu zic în Hristos și în Biserică” (Efeseni 5,32).

De asemenea, le-a vorbit elevilor despre rugăciunea în comun, în familia creștină, despre nașterea de prunci, ca o binecuvântare divină și ca o putere care leagă și întărește comuniunea dintre soți, comuniune ce completează treimea familială, după afirmația părintelui Dumitru Stăniloae.

A fost o întâlnire interactivă, elevii adresând întrebări legate de problemele cu care se confruntă familia creștină, una din cauze fiind și neglijarea sau neacceptarea unei educații în spirit religios.

În cadrul acestei întâlniri, s-a ajuns la concluzia că Familia și Biserica au un rol important în menținerea credinței. Valurile vieții sunt multe, unii se lasă purtați de acestea, alții le înfruntă. Biserica a reprezentat de-a lungul timpului „o stâncă a ordinii” în această lume schimbătoare și trecătoare. Familia are o însemnătate din ce în ce mai mare, hotărâtoare în societatea modernă.

În încheierea activității, elevii prezenți au dat citire cuvintelor de învățătură pe care le-au așternut în scris despre familia creștină.

Eleva Șerban Emanuela, de la Școala Gimnazială Bucu, spune: „Familia creștină este binecuvântare și icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, un spațiu sacru al lucrării harului Preasfintei Treimi, orientat spre viață și iubire eternă”.

Andreea Stănilă, tot elevă a Școlii Gimnaziale Bucu, subliniază ideea că: „Familia creștină compusă din bărbat, femeie și copii, reprezintă spațiul intim, cel mai de preț pentru cultivarea iubirii conjugale, părintești și frățești. Lipsa de iubire și de comunicare în familie duce la înstrăinarea între membrii acesteia, la violență domestică, la divorț, alcoolism, abandon, etc., cu efecte dramatice pentru copii”.

Familia creștină, ca rezultat al unității omenești, este cea care-i oferă omului cadrul prielnic și modalitățile necesare de a continua procesul desăvârșirii, prin asemănarea cu Dumnezeu și dezvoltarea virtuților. Familia, poate fi privită ca un univers la o scară mică, unde fiecare membru trebuie să ofere dragoste, să îndemne și să ajute pe celălalt să ajungă virtuos, să ajungă la asemănarea lui Dumnezeu.

      La final, toți participanții au primit din partea Protopopiatului Slobozia iconițe cu Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, ocrotind-o pe Fecioara Maria, ca model al familiei creștine.

A consemnat profesor Daniela Matei.

 

Related Posts

Sari la conținut