Tradiții și obiceiuri pascale în Parohia Amara I

     „Tradiții și obiceiuri pascale în localitatea noastră” reprezintă numele unui proiect local, desfășurat în perioada 21 aprilie – 4 mai 2021 de către Biserica „Sfântul Nicolae” din Amara, în parteneriat cu Școala Gimnazială „George Vâlsan” și Casa de Cultură „Jan Căciulă” din aceeași localitate.

     Acest proiect are ca obiective cunoașterea și trăirea de către copii a învățăturii creștine ortodoxe, promovarea valorilor moral-creștine, formarea virtuților creștine și consolidarea comportamentului religios-moral, iar coordonatorii proiectului și-au  propus să omagieze această sfântă sărbătoare prin activități care să îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, utilizând toate formele de activitate: jocul, învățarea, munca și creația.

     Astfel, în zilele din apropierea marii sărbători a Sfântului Gheorghe, copii atât din cadrul Grupului de cateheză „Doar noi?” al Bisericii Sfântul Nicolae, cât și copii din localitate au avut o ocazie unică pentru a descoperi câteva din tainele tradițiilor românești. Aceștia au învățat o datină veche și anume încondeierea ouălor și, sub atenta supraveghere a celor ce cunosc mai bine toate aceste tradiții, au învățat să mânuiască instrumentul numit „chișiță”.

     În contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, copiii au vizitat cimitirul din localitate și au desfășurat activități de înfrumusețare a acestui spațiu cu caracter liturgic. De asemenea, în Săptămâna Patimilor lui Hristos, aceștia au participat la denii, s-au spovedit și s-au împărtășit.

     Păstrând la loc de cinste aceste datini, tradiții și credințe, dar mai ales practicându-le, vom păstra vie spiritualitatea românească, ca pe un izvor de bună creștere. Mărturisirea unei eleve vine să întărească toate cele expuse: „Cuvintele pătrunzătoare ale părinților, explicând cele mai importante simboluri ale marii sărbători, au păstrat spiritul festiv al tuturor activităților desfășurate. Cu ocazia acestor zile pline de tradiție, de la mic la mare am descoperit taine neștiute ale sărbătorii Învierii Domnului, am învățat să fim mai aproape unii de alții în aceste vremuri grele ce ne încearcă pe toți și am învățat să fim aproape de frumoasele și unicele tradiții pe care poporul nostru cu mândrie le duce mai departe. Cu siguranță, pentru fiecare dintre noi, începând de acum, Paștele va însemna încondeierea ouălor, va însemna apropierea de familie, va însemna pace și liniște în suflete, așa cum am trăit în aceste zile în biserica noastră”.

     A consemnat Andreea Radu, elevă în clasa a XI-a, membră a Grupului de cateheză „Doar noi?”

Related Posts

Sari la conținut