Anul 2021 – Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoare liturgică și culturală a cimitirelor

    Se spune că există un tărâm al celor vii și unul al celor morți, iar podul care le unește este iubirea. 

    Dumnezeu se bucură, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, când unii pentru alții se roagă și ne îndeamnă să nu încetăm să îi ajutăm și să aducem rugăciuni pentru ei (Omilii la Epistola 1 către Corinteni, 41).

    Ghidându-ne după aceste cuvinte și după faptul că anul 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoare liturgică și culturală a cimitirelor”, am organizat în data de 12 august 2021, în cadrul celei de-a cincea ediții a „Clubului de vară”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, o primă activitate, în care am abordat această temă.

     Activitatea s-a desfășurat în cadrul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu și au participat 15 elevi ai Școlii Gimnaziale Bucu, părintele Daniel Hertz, părintele Ion Costache, profesorul de religie Daniela Matei și asistentul social Anastasia Pătrașcu.

     În prima parte a activității doamna profesor Daniela Matei le-a transmis elevilor că prin Învierea Sa, Mântuitorul a dat tuturor oamenilor posibilitatea învierii din morți și a vieții veșnice, alături de Dumnezeu. Dacă moartea este despărțirea sufletului de trup, învierea este unirea din nou a sufletului cu trupul care a viețuit pe pământ. Prin Înviere se reface persoana umană întreagă.

     Părintele Daniel Hertz a continuat această dezbatere, scoțând în evidență faptul că unui creștin autentic îi este frică de moarte doar în măsura în care îi este teamă că răspunsurile în fața Judecătorului vor trăda un om ce nu a pus în cămara cerească faptele cele bune. Frica de moarte nu este specifică celor ce-L îmbracă pe Hristos cu faptele lor bune, așa cum puncta părintele Stăniloae „Moartea ne sperie, dar ne și atrage. În teama sfântă pe care o naște moartea, omul comunică cu misterul cel mai adânc al existenței, primește o revelație”.

     Tot în cadrul acestei discuții, părintele Daniel Hertz le-a subliniat elevilor faptul că moartea în înțeles creștin este văzută ca o adormire, ca o despărțire temporară de cei dragi, o trecere spre o altă viață, unde sufletul omului credincios poate fi în preajma lui Dumnezeu.

     Faptele de milostenie îndreptate către semenii noștri au menirea de a-i angaja în rugăciunile noastre pe cei adormiți. Astfel, rugăciunea devine mai puternică.

    În finalul primei părți a activității s-a explicat simbolistica materiilor folosite în cultul morților.

    Coliva – pregătită din multe boabe de grâu fiert, îndulcit cu zahăr și legate între ele simbolizează legătura tainică dintre membrii Bisericii, iar boabele de grâu simbolizează credința omului în nemurire.

    Vinul – simbolizează aceeași unitate între membrii Bisericii, prin multitudinea de bobițe de struguri din care s-a format.

    Lumânările (lumina) – simbolul Învierii lui Hristos, reprezintă și lumina credinței și a faptelor bune de care are nevoie cel răposat pentru a se uni cu Hristos.

    „Opusul morții este viața. Procesul la care omul este chemat este acesta: viață – moarte – viață prin Înviere. Sfântul Apostol Pavel a exclamat: „Dacă nu este învierea morților, nici Hristos n-a înviat”. (1 Corinteni 15,13). Gândul acesta să fie și în gândul nostru!”.

    În a doua parte a activității, elevii s-au bucurat de prezența doamnei doctor Didina Nasalciuc, care prin discuțiile pe care le-a avut cu elevii a dorit ca aceștia să înțeleagă noțiunile de igienă și sănătate, precum și importanța lor pentru viața omului, să-și însușească cunoștințele privind igiena personală pentru a-și forma deprinderi igienice adecvate, să cunoască consecințele nerespectării normelor de igienă și curățenie.

   Elevii prezenți au participat activ la discuții și au înțeles faptul că igiena individuală cuprinde regulile privind păstrarea curățeniei și prevenirea îmbolnăvirii pielii, a gurii și a dinților, a nasului și urechilor, unghiilor și părului și că regulile de igienă individuală trebuie aplicate sistematic pentru a deveni deprinderi.

   Activitatea s-a bucurat de un real succes și au concluzionat cu toții că nerespectarea regulilor de igienă duce la îmbolnăviri, de multe ori foarte grave și că nivelul cunoștințelor și corecta practicare a unor deprinderi igienice sunt un semn al gradului de cultură și civilizație.

   În finalul activității, elevii prezenți au primit iconițe și câte un exemplar al revistei „Familia Ortodoxă”, daruri oferite de către Protopopiatul Slobozia și au servit dulciuri, fructe și răcoritoare, oferite de către preoții Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu.

   A consemnat profesor Daniela Matei.

    

Related Posts

Sari la conținut