29 august 1944 – „Bătălia de la podul de fier” – comemorată la Parohia Bora

            În ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2021, în biserica parohială din cartierul Bora, localitatea Slobozia, după săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului.

            Din presa locală am aflat un amănunt interesant legat de istoria orașului Slobozia. În cel de-al doilea război mondial, în data de 29 august 1944, are loc o confruntare între soldații români și cei germani care, în drumul lor de retragere având în vedere înfrângerea din 23 august 1944, căutau să incendieze și să distrugă orașul Slobozia. Ostașilor români li s-au alăturat și cetățeni care merită să fie pomeniți în veșnicie, pentru curajul și patriotismul de care au dat dovadă. Înfruntarea nu este pomenită în cărțile de istorie, dar nu trebuie să fie uitată. Va rămâne cunoscută ca „Bătălia de la podul de fier”, actualul pasaj pietonal ce leagă cartierul Bora de orașul Slobozia. 

            Articolul scris poartă același nume și ne aduce aminte câteva nume ale celor ce au luptat: Dinu Frățilă, Constantin Dodu, Andrei Constantin, Gheorghe Gologan, Ion Bucur, Elena Ionescu, Ioana Zamfir Bazac și Caporal Vasile Constantin.

            Dumnezeu să-i odihnească cu drepții!

            A consemnat preot Ilie Agapie.

Related Posts

Sari la conținut