Şcoala şi Biserica – Bucuria Învierii

Cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă şi mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusele românilor de pretutindeni, este sărbătoarea Paştelui sau Învierea Domnului, pentru că în această zi „Hristos a înviat din morţi cu moartea pre moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, iar pe cei vii răscumpărându-i de sub jugul păcatului şi împăcându-i cu Dumnezeu. Sărbătoarea Învierii Domnului este întodeauna prilejuită la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos şi mai plăcut, când toate în natură învie.

Românii aşteaptă sărbătoarea aceasta, după un post îndelungat, cu mare dor şi bucurie, şi caută în acelaşi timp ca locuinţele lor să fie curate şi cu toate pregătirile făcute în cea mai bună rânduială. În cadrul proiectului „CREȘTINI SPECIALI”, elevii Școlii Profesionale Speciale „Ion Teodorescu” din Slobozia, sub coordonarea doamnei directoare Neagu Ioana Mădălina și a doamnei profesoare Dima Valentina, ai Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 Călărași, sub coordonarea doamnei directoare Petcu Dorina și a Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din Orboiești, reprezentată de pr. prof. Dumitru Ionuț-Cătălin, au desfășurat în spiritul sfintei sărbători activităţi care să  îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învăţarea, munca şi creaţia. Punctul de pornire în desfășurarea proiectului l-a constituit curiozitatea copiilor de a afla cât mai multe despre Iisus şi despre obiceiurile si tradiţiile de Paşti. Implicarea copiilor în derularea acestui proiect a condus la conștientizarea faptului că tradițiile trebuie păstrate și transmise mai departe.

Păstrând la loc de cinste aceste datini, tradiţii şi credinţe, practicându-le alături de copiii noştri, vom păstra vie spiritulitatea românească, ca pe un izvor de bună creştere. Sărbătorile sunt un prilej de bucurie, de împăcare sufletească, lumina sfânta din noaptea Învierii Mântuitorului călăuzindu-ne spre o viaţă mai bună.

 

A consemnat pr. prof. Dumitru Ionuţ Cătălin

Related Posts

Sari la conținut