Vârstnicii – modele de urmat pentru tinerii de astăzi

Marți, 18 iulie 2023, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, a debutat a VII-a ediție a Proiectului educațional „Clubul de vară” în Protopopiatul Slobozia.

Astfel, 14 elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu, însoțiți de doamna profesor Daniela Matei, au fost primiți cu dragoste de către preacucernicii preoți Laurențiu Cioranu, Constantin Pătrașcu, Cătălin Stanciu și de doamna asistent social Anastasia Pătrașcu, la Biserica „Sfântul Dumitru” din Slobozia.

Părintele protopop Laurențiu Cioranu a vorbit elevilor prezenți despre faptul că, de multe ori acest ultim stadiu al vieții nu este apreciat la adevărata sa valoare. Chiar dacă din punct de vedere fizic, funcțiile motorii, senzitive și senzoriale încep să se diminueze, „funcțiile spirituale” ating un nivel maxim, vârstnicii devenind „maeștri spirituali” pentru tineri, datorită experienței și înțelepciunii.

Părintele Constantin Pătrașcu a adus în discuție faptul că filantropia creștină a îmbrățișat nevoile seniorilor nu doar din punctul de vedere al asistenței sociale, ci a întărit întotdeauna importanța spirituală a prețuirii vârstnicilor, ca fiind tezaure vii de experiență, răbdare, perseverență, dreaptă măsură și înțelepciune, acumulate de-a lungul întregii vieți și primite, la rândul lor, de la generațiile anterioare.

Binecuvântarea lui Dumnezeu prin cei în vârstă față de generația tânără este concretizată, la modul cel mai autentic, prin participarea lor la buna creștere a tinerilor, sădind în aceștia semințe ivite din „rădăcina înțelepciunii care nu are pieire” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 3,15).

Părintele Cătălin Stanciu întărește ideea că generațiile tinere nu trebuie să treacă cu vederea adevărata comuniune între diferite categorii de vârstă: copii, tineri, adulți, vârstnici. Întreaga comunitate creștină este una în drum spre unica Împărăție a lui Dumnezeu. Ruperea comuniunii între generații este străină spiritualității ortodoxe. Vârstnicii, prin maturitatea lor duhovnicească, pot ajuta mult la cultivarea vieții liturgice și la păstrarea valorilor creștine în cultura noastră, pentru binele societății și al familiei.

Pentru a înțelege profund sensul și valoarea bătrâneții, doamna profesor Daniela Matei a îndemnat elevii prezenți să mediteze asupra unor texte scripturistice. În Sfânta Scriptură, stima față de cel în etate devine lege „Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinstești fața bătrânului și să te temi de Domnul Dumnezeul tău” (Levitic 19,32); „Oare nu la bătrâni sălășluiește înțelepciunea și priceperea nu merge mână în mână cu vârsta înaintată” (Iov 12,12).

Trebuie să ne străduim să distrugem tendința, astăzi atât de răspândită, de a-i ignora pe cei bătrâni, sau de a-i marginaliza, evitând să insuflăm noilor generații ideea de abandon: tinerii, adulții și bătrânii au nevoie unii de alții.

Întâlnirea s-a încheiat prin punerea la suflet de către doamna profesor Daniela Matei a versurilor cu tema „Ce frumoasă-i bătrânețea”, scrise de Monahul Iordan de la Mănăstirea „Sihăstria Tarcăului”.

„Bătrânețea este o taină pentru cel ce o înțelege,

Prin ea Dumnezeu nălbește sufletul de fărdelege

Ce frumoasă-i bătrânețea, plină e de amintiri,

Ea ne curățește mintea de mulțimi de poticniri”.

 

Activitatea a avut un impact pozitiv asupra elevilor, infuzat de o profundă emoție, insuflând acestora valori importante precum: generozitate, empatie, respect.

La final, tinerii au socializat, au împărtășit impresii și au servit răcoritoare și sandviciuri proaspete, pregătite cu drag de preoții Parohiei „Sfântul Dumitru” Slobozia.

A consemnat profesor de religie Daniela Matei

Related Posts

Sari la conținut