Valoarea voluntariatului!

    Marți, 14 mai 2019, Protopopiatul Slobozia a organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Sala de Ședințe a Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, o acțiune prin care s-a sărbătorit „Săptămâna Națională a Voluntariatului” (13 – 19 mai 2019).

      La acțiune au participat părintele protopop Ionuț Butu, doamna asistent social Anastasia Pătrașcu, doamna director Clementina Tudor, elevi voluntari ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicoale” Bucu, însoțiți de doamna profesor Daniela Matei, elevi ai Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” Slobozia, coordonați de doamna bibliotecar Cristina Iuliana Cioranu, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Liceului de Arte „Ionel Perlea” și Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia.

      În deschiderea acțiunii, părintele protopop a vorbit celor prezenți despre valoarea voluntariatului din punct de vedere duhovnicesc, despre cât de important este să te bucuri alături de cei pe care îi ajuți, aducându-le o rază de lumină în suflete. De asemenea, a felicitat toți voluntarii din sală, îndemnându-i să fie în continuare prezenți lângă cei ce au nevoie de sprijinul lor.

      Doamna asistent social a prezentat succint proiectele desfășurate de voluntari împreună cu Protopopiatul Slobozia, subliniind ideea că voluntariatul înseamnă dezvoltare pe plan personal, te învață să lucrezi în echipă și să comunici cu oamenii din jurul tău, să-ți faci prieteni.

      Doamna bibliotecar a prezentat celor prezenți activitățile din cadrul proiectului „Voluntariatul ne face mai buni”, pe care elevii Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” le-au desfășurat cu Protopopiatul Slobozia.

      Doamna profesor Daniela Matei, în calitate de coordonator al proiectului „Micii voluntari” a evidențiat cu bucurie amploarea pe care o iau activitățile de voluntariat în Școala „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu, implicându-se mereu tot mai mulți elevi, în al căror sprijin vin cu drag părinții și cadrele didactice.

      Oglinda orei de religie ortodoxă în școală este viețuirea creștină a copiilor. Acest tip de activități inițiate de elevi ne oferă un feedback pozitiv asupra direcției în care sufletul sensibilizat de cultura religioasă se îndreaptă voluntar către fapta creștină.

Creștinul trebuie să fie voluntar permanent, un voluntar conștiincios al exercițiului zilnic de practică din punct de vedere creștin, nu doar unul ocazional.

     Voluntariatul creștin este un exercițiu al bucuriei prin generozitatea, solidaritatea și jertfelnicia care înving egoismul și cultivă comuniunea cu semenii noștri, prin iubire.

Activitățile de voluntariat creștin au o menire de excepție – dezvăluie omul lăuntric în manifestarea sa firească, volubilă în contact cu realitatea.

     Despre ce înseamnă să te implici, să dăruiești, doamna profesor Daniela Matei a prezentat împreună cu elevii mesajele pe care aceștia le-au așternut în scris:

    „Simți o satisfacție grozavă atunci când vezi copiii fericiți, atunci când vii să îi ajuți și când vezi că sunt mulțumiți. Îmi dau seama că orice încurajare îi ajută și le crește încrederea în sine”.

     „Voluntariatul devine parte din tot ce trăiesc. Am învățat că nu trebuie să aștepți nimic, atunci când faci ceva, trebuie să dai tot ce poți mai bun din tine și să depui suflet în tot ce faci, iar recompensa nu va întârzia să apară”.

    „Bunătate…Acesta este termenul care pentru mine caracterizează orice voluntar. Și nu știu dacă există un avantaj mai mare, decât acela de a învăța să dăruim și să facem lucruri frumoase. Devenim mai buni cu oamenii și arătăm că ne pasă”.

    Cei care sunt voluntari știu cu siguranță că nimic nu este imposibil de atins, deoarece munca, responsabilitatea, curajul, perseverența și optimismul unui voluntar înving totul.

    În încheierea activității, elevii Școlii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicolae” Bucu au încântat sufletele blânde ale voluntarilor prezenți cu un scurt program artistic compus din cântece religioase și dans popular.

   Protopopiatul Slobozia a răsplătit inițiativa și implicarea voluntarilor prin oferirea de diplome de recunoștință, obiecte religioase și dulciuri.

    A consemnat doamna profesor Daniela Matei.

Related Posts

Sari la conținut